Bedwantsen

Bedwantsen, ook wel wandluizen genoemd, zijn kleine, roodbruine insecten van ongeveer 5 mm lang. Hoewel ze enigszins op vlooien lijken, zijn ze daar niet mee verwant. De bedwants leeft van het bloed van mensen en dat is de reden dat ze veel in het bed aangetroffen worden.

Hij prikt met zijn steeksnuit  door de huid heen om zo de bloedbaan te bereiken. Hierbij worden licht verdovende en bloedstollende stoffen geïnjecteerd, die vervolgens jeuk en zwelling veroorzaken. Overigens zijn de beten niet gevaarlijk en kunnen door de bedwants, in Europa althans, geen ziektes overgebracht worden. In tropische landen kunnen ze wel ziektes, zoals de ziekte van Chagas, overdragen.

Een enkele persoon kan een allergische reactie krijgen na een steek van de bedwants en het openkrabben van bultjes kan in sommige gevallen huidinfecties veroorzaken. Maar over het algemeen is er geen reden tot paniek wanneer je bedwantsen aantreft. Desondanks is het wel belangrijk ze aan te pakken voordat een plaag ontstaat.

Symptomen van bedwantsen

De beten van bedwantsen kunnen erg op muggenbeten lijken, maar er zijn een aantal verschillen. Bedwants beten komen relatief vaker voor op de benen omdat de wants zich in het bed zelf verschuilt, terwijl muggenbeten vaker voorkomen op blootgestelde lichaamsdelen zoals de armen. Je kunt een reeks van bedwants beten naast elkaar aantreffen – 2, 3 of 4 beten met een tussenruimte van ongeveer 1 cm – terwijl dit bij muggen zelden voorkomt.

In en om het bed kun je uitwerpselen in de vorm van kleine zwarte puntjes aantreffen. Kijk vooral onder het matras, op plinten, stopcontacten enzovoort.

Kleine bloedvlekjes op de lakens kunnen duiden op geplette bedwantsen. Omdat bedwantsen niet kunnen vliegen, kunnen ze niet op tijd weg komen als iemand zich in bed omdraait en ze zich onder deze persoon bevinden.

Bedwantsen bestrijding

Na de tweede wereldoorlog waren bedwantsen zo goed als uitgeroeid, dankzij het vele gebruik van DDT. Echter, de laatste decennia lijken ze weer vaker aangetroffen te worden. Niet alleen in grote steden zoals New York maar ook in Nederland en België worden de laatste jaren weer regelmatig bedwantsen aangetroffen in hotels en particuliere woningen. Men vermoed dat de bedwants immuun aan het worden is voor de bestrijdingsmiddelen, om die reden wordt het afgeraden zelf met insecticiden het dier te bestrijden.

Wanneer je denkt bedwantsen te hebben, sluit dan het vertrek af en verplaats zo min mogelijk spullen en meubels naar andere ruimtes. Neem contact op met de ongediertebestrijding bij je in de buurt. Zij kunnen je vertellen wat de volgende stappen zijn. In de meeste gevallen wordt de kamer behandeld en moet al het beddengoed op hoge temperatuur gewassen worden. Matrassen moeten schoongemaakt en indien nodig vervangen worden. Kleine kieren in muren, plafond en vloeren zullen dichtgemaakt moeten worden. Na een aantal weken wordt gecontroleerd of de behandeling geholpen heeft of dat hij eventueel herhaald moet worden.