Muizen bestrijden

Je hoort ‘s avonds getrippel in op de zolder. In het bankstel zijn sporen van kleine tanden te vinden. In de keukenkastjes liggen een aantal keutels. Het is slecht een kwestie van tijd totdat je oog-in-oog komt te staan met een muis. Muizen bestrijden wordt op dit moment een noodzaak.

Een enkele muis lijkt op het eerste gezicht niet zo’n probleem. Misschien vind je de muis zelfs schattig. Maar net als in de bekende tekenfilm-muis Jerry zorgen muizen voor een hoop overlast. Bovendien blijft het nooit bij een enkele muis. Een muizenpopulatie breidt zich razendsnel uit en voordat je het weet, heeft familie muis alle broers, zussen, ooms, tantes, neefjes en nichtjes uitgenodigd.

Hoe herken je een muizenplaag in jouw huis?

Muizen bestrijden betekent op de eerste plek weten dat de muizen er zijn. Een enkele muis hoeft nog niet te betekenen dat er sprake is van een plaag. Het is normaal dat er af en toe een muis in het huis verdwaald raakt. Dit kun je niet voorkomen. Het is echter belangrijk dat je goed oplet dat het niet uit de hand loopt.

De volgende symptomen wijzen op een aanwezigheid van meer dan een enkele muis en zullen serieus genomen moeten worden:

  • Stank: Muizen scheiden een penetrante geur achter. Deze geur ruikt vooral naar verse urine, gezien een muis voortdurend moet plassen.
  • Keutels: De keutels die muizen overal achterlaten zijn waarschijnlijk het meest duidelijke signaal van een muizenplaag.
  • Muizen in de vuilnis: Wanneer je regelmatig een muis uit de vuilnisbak vist, dan is het tijd om na te denken over het bestrijden van muizen. Muizen zijn dol op vuilnis en komen op eten af.
  • Geluid in de muren of plafond: Muizen zijn klein en kunnen gemakkelijk door kleine gaten heen glippen. Wanneer je in de avond voortdurend getrippel en gepiep hoort vanuit de muur of het plafond, dan heb je waarschijnlijk last van muizen.

Wat kun je doen tegen muizen in je huis?

Heb jij één of meerdere van de bovenstaande symptomen waargenomen? Dan is het tijd om tot actie over te gaan. Muizen zorgen voor een onhygiënische leefomgeving. Bovendien zijn muizen ziektedragers. Een muizenplaag kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

Er zijn verschillende manieren om zelf muizen te bestrijden:

  • Muizenvallen
  • Muizengif
  • Muizen verjagen
  • Muizen vangen

Kies voor een oplossing die het best past bij jouw situatie. Heb je bijvoorbeeld kinderen in huis dan is muizengif wellicht geen goed idee. Als het slechts om een enkel paar muizen gaat, dan kun je proberen om deze te vangen en uit het huis te zetten.

Dragen deze maatregelen niet bij aan een langdurige oplossing? Schakel de diensten in van professionele ongediertebestrijders.